KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI SİNEMA DESTEĞİ
İlki düzenlenen “İdyma Kısa Film Senaryo Yarışması"na katılan
senaryoların değerlendirme aşamasında; kan, vahşet, cinayet, silah gibi olumsuz öğeler yerine, daha çok düşünmeye, sorgulamaya, şiddetten çok sorunun çözümüne odaklanmış eserlere pozitif ayırımcılık uygulanacak!..
Ülkemizde son yıllarda hızla artan kadına fiziksel ve psikolojik şiddet konularında farkındalığın artırılmasına katkı sağlamak amacıyla Muğla Sinema ve Fotoğraf Sanatı Derneği (MUSFOD) ile İdyma Çağdaş Sanat Derneği (İÇSD) bir araya gelerek, bir kısa film senaryo yarışması düzenliyor.
MUSFOD’dan verilen bilgiye göre; Her yıl farklı konularda düzenlenmesi
planlanan "1. İdyma Kısa Film Senaryo Yarışması"na katılan senaryoların, değerlendirme aşamasında kan, vahşet, cinayet, silah gibi olumsuz öğeler yerine, daha çok düşünmeye, sorgulamaya, şiddetten çok sorunun çözümüne odaklanmış, zekice kurgulanmış eserlere öncelik verilecek.
15 Ağustos - 15 Eylül 2020 tarihleri arasında başvuruları
yapılacak yarışmanın jüri üyeleri arasında, sinema ve tiyatro oyuncusu Derya Alabora ve Deniz Çakır, İÇSD Dernek Başkanı, tiyatro oyuncusu ve rejisör Kazım Akşar, MSKÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Tülay Akkoyun, MUSFOD Dernek Başkanı ve yönetmen Ali Murat Günay yer alıyor.
İÇSD Başkanı Kazım Akşar,
"Ülkemizde gerek politik, gerek eğitimsizlik, gerek sosyolojik olarak yıllardır yaşanmakta olan kadına şiddet ve eşitsizlik konuları, artık ne yazık ki sıradanlaştırılarak önü alınamaz bir hale gelmiştir. Bu topraklar üzerinde yaşayan "kadın ve erkek" şiddete maruz kalsın ya da kalmasın herkesin, içinde yaşamak zorunda kaldığı bu öfkeye karşın, söylemek istediği cümleleri olduğuna inanıyorum. Bu yarışma; işte bu cümlelerin bir platformu olsun ve biz yine sanat ile haykıralım." dedi.
MUSFOD başkanı Ali Murat Günay da organizasyon ile ilgili olarak yaptığı açıklamada:
"Özellikle son dönemde iyice artan kadın cinayetleri konusunda, Sivil Toplum Kuruluşları olarak bizlerin de bir şeyler yapması gerekiyordu. İki sanat derneği olarak, iki gün sonra unutulup giden kınama cümleleri yerine kalıcı eserler ortaya koymayı daha doğru bulduk. Umarım tüm halkımız ve yetkililer ülkemizin bu önemli sorununa gereken hassasiyeti gösterirler. Projemizde yer alarak destek veren tüm sanatçı dostlara çok teşekkür ediyorum." dedi.
Kazanan
eser, 15 Ekim’de açıklanacak ve 7 Kasım 2020 tarihindeki ödül törenine kadar, RGB Film Yapım sponsorluğunda prodüksiyon (çekim) ve post prodüksiyonu (kurgu) gerçekleştirilecek.
Bu film aynı zamanda "Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Yarışması 2020"ye de katılacak. Ata SEVGİ
AjansCANKA